Πέμπτη 20 Μαΐου 2010


Καταστρέφονται τα Δάση;…


Έχουμε συνηθίσει κάθε άνοιξη να βλέπουμε πεύκα να απογυμνώνονται απ΄τα φύλλα τους σε βαθμό που πολλές φορές να φαίνονται ξερά..Η αιτία είναι γνωστή με τις εποχιακές κάμπιες που τρέφονται με τις πευκοβελόνες των πεύκων απ΄τις αρχές περίπου του Απρίλη μέχρι τα μισά ή και τέλος Μαΐου.

Βέβαια η φύση έχει φροντίσει μετά την εποχιακή «καταστροφή» τα πεύκα να ξαναντύνονται με τον πράσινο μανδύα τους ,μόνο που αυτή η περιπέτεια καθυστερεί την ανάπτυξη τους..

Μιλάμε για τα πεύκα γιατί είναι μια εικόνα που εμφανίζεται παντού όπου υπάρχουν πεύκα κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου κιόχι μόνο…

Υπάρχουν όμως κι άλλες κάμπιες που είναι πιο αδηφάγες και καταστροφικές ,έστω και εποχιακά ,που τρώνε τα πάντα γδύνουν κυριολεκτικά τους θάμνους και δένδρα χωρίς διακρίσεις με εξαίρεση ίσως την ελιά,το αμπέλι και τα αρκουδόβατο…

Έχουμε δει στο παρελθόν τέτοιες περιοχές να γδύνονται όπως η περιοχή κοντά στο λατομείο και στο Τοτέμ ,που ευτυχώς σήμερα, σχεδόν πέντε χρόνια μετά είναι καταπράσινες .

Φέτος αυτή την προέλαση της κάμπιας την εντοπίσαμε στην περιοχή Μακρυχωραφο που φθάνει και συνεχίζει να προχωρά μέχρι Καμάρα και Πλατανάκι της περιοχής Μυτιληνιών καθώς επίσης και στην βορειοανατολικής περιοχής των ανεμογεννητριων στις πούντες Μυτιληνιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι γνωρίζοντας οι κάμπιες αυτές είναι οι προνύμφες που σε λίγες μέρες ,αρχές Ιουνίου θα μεταμορφωθούν σε πεταλούδες.

Οι πεταλούδες που βλέπουμε και θαυμάζουμε δεν είναι παρά το ώριμο στάδιο της ανάπτυξης ενός εντόμου που υπόκειται σε πλήρη μεταμόρφωση: από το αβγό προκύπτει η κάμπια η οποία μετατρέπεται σε χρυσαλλίδα και από τη χρυσαλλίδα προκύπτει η πεταλούδα.

Ο μέσος χρόνος ζωής μιας πεταλούδας είναι 8-10 ημέρες και αυτό επειδή είναι σχετικά ευαίσθητη και έχει διάφορους θηρευτές. Αν μπορούσε κανείς να τις προστατεύσει από τους κινδύνους που τις απειλούν, θα μπορούσαν να ζήσουν και 15 ημέρες.

Υπάρχουν και είδη στα οποία το στάδιο της πεταλούδας διαρκεί για έναν χρόνο. Τα είδη αυτά αδρανοποιούνται κατά τη διάρκεια του θέρους, επανεμφανίζονται τον Οκτώβριο με Νοέμβριο, πέφτουν σε χειμερία νάρκη και εμφανίζονται εκ νέου την άνοιξη για να ζευγαρώσουν

Το έντομο αυτό τρέφεται μόνο κατά το στάδιο της κάμπιας , ως πεταλούδα υποτίθεται ότι καταναλώνει τα αποθέματα της….

Το άρθρο αυτό δεν έχει την δυνατότητα να αναπτύξει περισσότερα για τα έντομα και τις πεταλούδες , απλώς γίνεται μια παρουσίαση ενός φαινόμενου που όσοι το βλέπουν θλίβονται για την «Καταστροφή των δασών» ,που ευτυχώς είναι πρόσκαιρη...

Απλά θα λέγαμε ότι αυτό το ξεγύμνωμα είναι κάτι σαν φόρος στο ταμείο της φύσης προκειμένου να τραφούν και εκείνοι, που δεν έχουν άλλη επιλογή και μακάρι το οικονομικό ξεγύμνωμα να το δούμε σύντομα να ξαναντύνεται με όλα εκείνα που μας έχουν αφαιρεθεί…