Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009


Το αναψυκτήριο της πλατείας
Ένα ακόμα κατάστημα έκλεισε στους Μυτιληνιούς .πρόκειται για το κοινοτικό αναψυκτηριο στην πλατεία Καρακώστα ,το οποίο λειτουργεί σχεδόν συνεχώς απ΄τον καιρό που κατασκευάστηκε η πλατεία, στη δεκαετία του 1970.
Αυτό το αναψυκτήριο ευτύχησε να δει μέρες δόξας . Βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο απέναντι στο δημοτικό κατάστημα την πρωην Κοινότητα Μυτιληνιών . Το κτίριο που φιλοξένησε για 30 χρόνια την έκθεση των παλαιοντολογικών ευρημάτων και το οποίο επισκέφτηκαν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένοι και μετά στο μαγαζάκι αυτό για ένα αναψυκτικό ,ενα ούζο κι΄οτι άλλο ...Μέσα σ΄αυτους και πολλοί επιφανείς της Ελληνικής και διεθνούς σκηνής .πρωθυπουργοί ,αρχηγοί κρατών και πολλοί άλλοι !...
Μια σημαντική προσωπικότητα ήταν και η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη όταν επισκέφτηκε το 1987 το παλαιοντολογικό μουσείο με ολόκληρο το επιτελείο του Υπουργείου Πολιτισμού και ουσιαστικά ήταν η πρώτη και σημαντική επαφή Ελληνικής κυβερνησης με τα απολιθώματα των Μυτιληνιών , που απετέλεσε και την αρχή για την μετέπειτα πορεία του.
Είναι ένα αναψυκτήριο που σε κάθε εθνική γιορτή ντύνονταν στα εθνικά του χρώματα και δέχονταν τους κατοίκους για την επιμνημόσυνη δέηση ,στο Ηρώο των νεκρών αγωνιστών ,άκουσε να εξιστορούν τα κατορθώματα ηρώων και απλών αγωνιστών της λευτεριάς κι υστέρα η παρέλαση και το καθιερωμένο ουζάκι κάποτε και με λουκουμάδες προσφορά της κοινοτικής αρχής.
Φιλοξένησε εκδηλώσεις τιμής όπως του Φιλάνδρου Μάρκου τραγουδιστή της περασμένης γενιάς ,τα 20χρονα της ίδρυσης του Παλαιοντολογικού Μουσείου και η βράβευση των
πρωταγωνιστών Ιωάννη Μελέντη ,Κωνσταντίνου Σπαχή κ.λ.π. του Νίκου Βαρτζίκου που διέπλευσε τον ατλαντικό το 1988 ολομόναχος σε 64 μέρες με το ιστιοφόρο του.
Γνώρισε βραδιές χαράς και διασκέδασης τα καλοκαίρια , και βραδιές ρομαντικές με την φιλαρμονική του εκπολιτιστικού συλλόγου ,αλλά και με απλή συζήτηση με φίλους κάτω απ΄τις ανθισμένες φλαμουριές [το γνωστό τίλιο] που φύτεψε ο αείμνηστος Γιώργος Κλειδωνιάρης και ίσως είναι και τα μοναδικά δένδρα αυτού του είδους στη Σάμο
Το αναψυκτηριο τόπος συνάντησης αλλά και πρώτης επαφής του κάθε τουρίστα μόλις κατέβαινε απ΄το λεωφορείο.
Τόπος συνάντησης και για τα παιδιά, κάποτε παίζανε σ΄αυτή την πλατεία μέχρις οτου οι γείτονες βαρεθήκανε τις φωνές τους …..
Πολλά έχει κανείς να θυμηθεί κι ίσως πρέπει κάποιοι που ζήσανε γεγονότα να τα εξιστορήσουν ,καλό είναι για τον τόπο!..
και που ξέρει κανείς ίσως αυτές οι θύμησες να αγγίξουν καρδιές και να βρεθεί κάποιος νεότερος που θα συνεχίσει με το μαγαζάκι αυτό να γράφει την νεότερη ιστορία αυτής της γραφικής γωνιάς των Μυτιληνιών.