Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009


26 Ιουλιου 2009
9η Συναντηση τεχνης και παραδοσης
Χορευτικά και όχι μόνο στοιχεία είχε η εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Εκπολιτιστικός σύλλογος μυτιληνιών την Κυριακή 26 Ιουλίου στην πλατεία Μυτιληνιών .
Η εκδήλωση αυτή γίνεται για 9η χρονιά και εντάσσεται στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΗΡΑΙΑ-ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ . Συνήθως είναι μια παράσταση χορευτικών της Σάμου με συμμετοχή και φιλοξενουμένων συγκροτημάτων που στόχο έχει να αναδείξει χορευτικά στοιχεία της κάθε περιοχής .
Σήμερα η χορευτική παιδεία στην Σάμο σε κάποιους συλλόγους είναι αρκετά ανεβασμένη και μπορεί με επιτυχία τοπικό συγκρότημα να παρουσιάσει χορούς και από άλλα μέρη του Ελλαδικού χώρου και γενικότερα του ελληνισμού. Το τμήμα παραδοσιακών χορών του Εκπολιτιστικού –Επιμορφωτικού Συλλόγου έχει και στο παρελθόν παρουσιάσει χορούς εκτός Σάμου ,ιδιαίτερα πέρσι στην 8η συναναντηση παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία χορούς απ΄την Μακεδονία .
Στην φετινή χρονιά μετά την παρουσίαση χορών της μικράς Ασίας στο πανηγύρι του κλήδονα σειρά είχε ο πόντος με τις ιδιαιτερότητες και την ξεχωριστή ζωντάνια και έκφραση των χορών του που έχουν ως βάση τους αρχαίους πολεμικούς χορούς ,της περιοχής . Σήμερα ακολουθούν ένα άλλο, δικό τους, ανεξάρτητο δρόμο ως λαϊκό πολιτιστικό στοιχείο η ως επίσημο, κοσμικό, κοινωνικό μέσο διασκέδασης και τέχνης,που βρίσκει οπαδούς και θαυμαστές εντός και εκτός Ελλάδας .
Τους ποντιακούς Χορούς χόρεψε ο 4ος κύκλος των εφήβων και σε μεγάλο βαθμό απέδωσε πιστά τον ρυθμό και τον παλμό τους , όπως διαβεβαίωσαν γνήσιοι παρευρεθέντες Πόντιοι και εντυπωσίασαν τον κόσμο που είχε κατακλύσει την πλατεία .
Το ποντιακό στοιχείο της Σάμου εκπροσωπήθηκε απ΄τον γνωστό αθλητικογράφο και πρόεδρο Θρακών –Μακεδόνων και ποντίων , κο Γιώργο Αβραμιδη που ενθουσιασμένος χόρεψε στο τέλος του κύκλου μαζί με το χορευτικό και άλλους πόντιους επισκέπτες .
Την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου ,που έκανε και την παρουσίαση του φιλοξενούμενου χορευτικού απ΄τον Άγιο Δημήτριο Βοιωτίας ,της προέδρου κας Ευθυμίου Ελένη και του συζύγου της ταμία του συλλόγου και χοροδιδάσκαλο κου Φλοκατούλα Χρήστου.
Τους χορούς άνοιξε ο 3ος κύκλος του χορευτικού του Εκπολιτιστικού που παρουσίασε χορούς της Σάμου και του Αιγαίου. Συνέχισε το φιλοξενούμενο συγκρότημα της Βοιωτίας με εντυπωσιακότατους χορούς της Ρούμελης και έκλεισε με τον 4ο κύκλο των εφήβων με τους χορούς του πόντου
Όλοι οι χορευτές ήταν άψογοι και καταχειροκροτήθηκαν απ΄τους θαμώνες της πλατείας, Με την λήξη των χορών η Γραμματέας του Συλλόγου κα Καραμηνα Κούλα που έκανε την παρουσίαση των χορευτικών και των χορών, κάλεσε για την απονομή αναμνηστικής πλακέτας στον φιλοξενούμενο σύλλογο και στους χοροδιδασκάλους,
κο Χ Φλοκατουλα.των Βοιωτών και Ιωάννας Μάτσου του Εκπολιτιστικού συλλόγου
Απονομή αναμνηστικής πλακέτας δόθηκε στην κα Ασημίνα Κολλάρα ως αναγνώριση των υπηρεσιών που προσέφερε με την δεκαετή παρουσία της ως χοροδιδάσκαλος ,στον Εκπολιτιστικό σύλλογο .